Vår viktigaste fråga

Vårt hållbarhetsarbete

Vi har bestämt oss. Vi vill vara långsiktiga på riktigt. Det betyder att vi tar ansvar för vår klimatpåverkan och jobbar för att minska den så mycket som möjligt, med målet att nå nettonoll senast år 2030. Det betyder också att människor ska trivas och känna sig trygga i våra bostadskvarter. Både idag och om 50 år. Vill du veta mer om hur det ska gå till? Här kan du läsa om hur vi arbetar med hållbarhet.

Höga krav på hållbarhet

Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar, men också stora möjligheter, när det kommer till hållbarhet. Därför ställer vi höga krav på oss själva och därför är hållbarhet vår viktigaste fråga. Det handlar bland annat om att framtidssäkra våra hus genom låg energiförbrukning och kloka materialval. Det handlar också om att skapa förutsättningar för våra hyresgäster att trivas, känna sig trygga och göra hållbara val i vardagen.

 

För oss går hållbar utveckling och lönsamhet går hand i hand. Visst, på kort sikt kan det krävas investeringar, men vi är övertygade om att de hållbara beslut vi tar idag kommer att betala tillbaka sig i det långa loppet.

Fyra exempel på vad vi gör

Miljöcertifierade fastigheter

Vi certifierar alla våra fastigheter enligt Miljöbyggnad Silver alternativt Guld, Svanen eller Miljöbyggnad iDrift.

Elbilspooler

I varje projekt inför vi elbilspool för våra hyresgäster. I många fall inför vi även elcykelpool.

Fossilfri fastighetsskötsel

All fastighetsskötsel utförs fossilfritt. Det innebär till exempel att vi använder maskiner och transporter som drivs på el eller biobränsle.

Fossilfri el och fjärrvärme

Vi köper alltid miljömärkt el och allokerad fjärrvärme, med nära noll-utsläpp av växthusgaser. Det gör att vi har väldigt låga utsläpp i scope ett och två – bara 0,9 kg CO2e/BOA.

Våra fem prioriterade hållbarhetsområden

Vi arbetar med hållbarhet utifrån fem prioriterade hållbarhetsområden – där vi kan göra störst skillnad. Områdena är framtagna efter en intressent- och väsentlighetsanalys, där vi har tagit hänsyn till nationella och globala hållbarhetsmål, viktiga frågor för våra intressenter och Lansas möjlighet att påverka. Inom de fem områdena har vi formulerat långsiktiga mål. De långsiktiga målen bryts i sin tur ner till delmål och aktiviteter och arbetas in i affärsplanen, som uppdateras årligen. Läs mer om våra fem prioriterade hållbarhetsområden här nedanför.

Klimatansvar och cirkulär ekonomi

I Sverige står bygg- och fastighetssektorn för en femtedel av landets totala utsläpp av växthusgaser. Det betyder att vi har ett stort ansvar, och en stor möjlighet, att bidra till minskade utsläpp. För att lyckas behöver vi använda resurser och material på ett hållbart sätt. Som en del i det arbetet miljöcertifierar vi våra fastigheter. Vi har också formulerat ambitiösa mål för framtiden, för att utmana oss själva att bli ännu bättre.

 

Mål 2030

  • Nettonoll utsläpp av växthusgaser i hela vår värdekedja.
  • Vi använder oss huvudsakligen av återbrukade, biobaserade eller klimatneutrala byggmaterial.
  • Våra byggarbetsplatser är avfalls- och fossilfria.

 

Energi

Klimatpåverkan och energianvändning hänger ihop. Man brukar säga att hälften av de växthusgaser som släpps ut under en byggnads livscykel sker under den färdiga byggnadens livstid, i form av energianvändning (den andra hälften kommer från byggskedet, framförallt vid framställning av byggnadsmaterial). När vi bygger nytt har vi stort fokus på att husen ska ha en så låg energiförbrukning som möjligt. Våra nybyggda hus har hela 50 procent lägre energiförbrukning, jämfört med Boverkets krav. Och den energi som trots allt förbrukas, i form av el och uppvärmning, är alltid fossilfri.

 

Så jobbar vi med frågan

  • När vi bygger nytt i egen regi satsar vi alltid på att energiförbrukningen inte ska överstiga 37,5 kWh/kvm, vilket motsvarar energiklass A.
  • I de hus vi förvärvar utreder vi om det går att komma ner till energiklass A med hjälp av tilläggsinvesteringar.
  • Vi har som mål att utöka vår egen produktion av el, genom till exempel solceller.
  • Vi har som mål att alla fordon och maskiner i vår förvaltning vara eldrivna.

 

Ekosystemtjänster

När ett nytt hus ska byggas finns det risk att ekologiska värden påverkas. Därför genomför vi alltid åtgärder för att bevara och förbättra den biologiska mångfalden i våra bostadskvarter. Det kan till exempel handla om att anlägga gröna tak och plantera växter som fåglar och insekter gillar. Det kan också handla om att de byggmaterial vi använder inte ska orsaka någon skada på ekosystem när de framställs.

 

Så jobbar vi med frågan

  • Vid nybyggnad genomför vi en ekosystemtjänstanalys och planerar åtgärder för att bevara befintliga naturvärden samt åtgärder som förbättrar platsernas ekosystemtjänster, som en del av vår Miljöbyggnadscertifiering.
  • Vid nybyggnation använder vi FSC- eller PEFC-certifierat trä.

Hållbara livsstilar och ansvarstagande

Ge våra hyresgäster möjlighet att leva hållbart

Vi vill att det ska vara enkelt för alla som bor i våra hus att göra hållbara val i sin vardag. Det handlar bland annat om mobilitet, avfallshantering och återvinning. Det kan också handla om att skapa möjligheter för delning.

 

Ta ett socialt ansvar som hyresvärd

Det kanske inte är så förvånande att vi på Lansa gillar hyresrätter. För oss är hyresrätten en viktig del i social hållbarhet, eftersom den ger unga en chans att komma in på bostadsmarknaden och ger fler människor möjlighet till ett eget boende.

Att ta ett socialt ansvar som hyresvärd handlar för oss om att skapa ett boende där människor trivs och känner sig trygga. Vi genomför regelbundet undersökningar där vi mäter hyresgästernas trivsel, och följer upp sådant som kan bli bättre med tydliga åtgärdsplaner.

En annan viktig del handlar om att skapa trygga och trivsamma utemiljöer som bjuder in till aktiviteter och möten mellan de som bor i husen. Därför utformar vi våra gårdar med inbjudande grönska, gemensamma mötesplatser och bra belysning.

 

Ansvarstagande som arbetsgivare

Våra medarbetares kompetens och välmående är viktiga för att vi ska vara ett långsiktigt hållbart och framgångsrikt företag. Vi ska vara en inkluderande arbetsplats där varje medarbetare upplever engagemang och stolthet. Hälsa och välbefinnande, tydliga mål och förväntningar, kompetens och utveckling är viktiga grundpelare i det arbetet.

 

Så jobbar vi med frågan

  • I våra nybyggnadsprojekt ordnar vi med en elbilspool för hyresgästerna. I många fall även en elcykelpool.
  • Vi har som mål att minst 90 procent av våra hyresgäster upplever sitt boende som tryggt när vi mäter trygghetsindex.
  • Vi jobbar med nudging för att skapa rätt förutsättningar för de boende att fatta mer hållbara beslut.

 

Hållbara finanser och inköp

Ekonomisk och miljömässig hållbarhet hänger ihop. Hus som är miljöcertifierade och energieffektiva kan finansieras med gröna banklån. För att få tillgång till sådan finansiering behöver byggprojekten leva upp till bankernas ramverk och tekniska kriterier för att säkerställa att hänsyn tas till miljö och klimat. En stor del av Lansas fastigheter är finansierade just på det sättet, och vår långsiktiga målsättning är att hela vår verksamhet ska kunna klassas som en grön investering eller grön aktie. En annan viktig del, inom det här området, handlar om att ställa hållbarhetskrav på våra leverantörer, för att kunna påverka längre bort i värdekedjan.

 

Mål 2030

  • Alla våra nya förvärv och projekt ska vara i linje med EU-taxonomin.
  • All finansiering ska vara grön.
  • Lansas hållbarhetsmål förs vidare till våra leverantörer genom inköps- och upphandlingsavtal.

Nyckeltal hållbarhet

Utsläpp av CO2e i Scope 1 och 2 under 2023

0,9 kg/BOA

Fördelning män och kvinnor i bolaget

50/50

Trygga hyresgäster

87,1%

Grön finansiering

80%

Några projekt vi är lite extra stolta över

Lagerkransen

Lagerkransen är byggd med en stomme av korslimmat trä, har solceller på taket, uppvärmning med bergvärme och är certifierad med Miljöbyggnad Guld. Lägenheterna är utrustade med ett smart home-system och hyresgästerna har tillgång till en elcykel- och elbilspool.

Läs mer

Journalen

Hållbarhet, delningsekonomi och odling är viktiga nyckelord när det nya området Sege Park utvecklas i Malmö. För de boende i Journalen kommer det innebära odlingsmöjligheter i olika former och för att ytterligare främja social samvaro och trivsel planeras för pingisbord och grillplats på gården. Dessutom kommer vi kunna erbjuda olika delningstjänster.

Läs mer

Solmagasinet

Minst 50% av fastighetens energi produceras lokalt med hjälp av solceller och hissgenerering. Hela taken nyttjas för solceller och batterier i fastigheten lagrar solenergin så att den kan nyttjas även vid sämre väder. Hissen genererar energi vid inbromsning som vi kan återanvända.

Läs mer