Ett obligatoriskt tillägg till Telia på 300 kr som avser tv, bredband och telefoni tillkommer utöver hyran.
Du aktiverar dina tjänster enklast genom att gå in på www.telia.se/aktivera för övriga frågor kring dina tjänster kontaktar du Telia kollektiva tjänster på 020–20 20 70. Här kan du läsa mer om hur du aktiverar.
Låset på din ytterdörr
Information kommer.
Insynsskydd balkong
För att hela kvarteret ska hålla ett fint och enhetligt uttryck är det viktigt att eventuella insynsskydd till balkongen följer samma kulör och att de sätts upp på ett likvärdigt sätt. Balkongavskärmningar/insynsskydd ska utföras med markistyg som träs i zick-zack mellan pinnräcket. Tyget ska vara anpassat till räckets höjd och längd och med fållade sidor. Upphängningen/fastsättningen ska utföras med öljettringar i markistyget och fästas med plastband (buntband) i räcket. Markistyget ska hållas spänt och se prydligt ut från båda sidor.
Markistyget kan väljas mellan tre olika kulörer; beige, grå och vit och endast enfärgat tyg får användas.
Parkering
Alla lägenheter har en egen parkeringsplats som ingår i hyran. Det finns även platser som är utrustade med laddstolpar för elbilar – ett steg i vårt arbete för att främja hållbara transportalternativ. Voltiva administrerar våra laddstolpar för elbilsladdning. Så här gör du.
Förråd
Förråd finns i lägenheten.
Tvättstuga
Alla lägenheter har tvättmaskin och torktumlare i bostaden. Det finns ingen gemensam tvättstuga i fastigheten.
Sophantering
Information kommer.
Skötsel av lägenheten
Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din lägenhet.
Färgkod på väggarna i lägenheten: Milltex 7 Matt Täckfärg, NCS-kod S0502-Y
Serviceanmälan & underhåll
Om du upptäcker ett fel i din lägenhet gör du en serviceanmälan via Mina sidor. För att vi ska kunna hjälpa dig så snabbt och effektivt som möjligt är det viktigt att du beskriver felet och gärna bifogar bilder. På Mina sidor kan du även följa din anmälan och se status på ärendet steg för steg.
Det är endast den person som står på hyresavtalet som kan logga in och göra en serviceanmälan. Om du saknar svenskt personnummer eller BankID är du välkommen att kontakta oss via e-post på kundservice@lansa.se eller telefon 010-148 80 00, så hjälper vi dig vidare.
Som hyresgäst ansvarar du själv för att byta och underhålla vissa förbrukningsvaror i bostaden. Det gäller till exempel lampor, lysrör och batterier till brandvarnare.
Om du har stopp i vasken eller handfatet finns det enkla instruktioner för hur du själv kan rensa vattenlåset. Du hittar instruktionsfilmer på www.lansa.se/serviceanmalan.
Mina sidor
På Mina sidor kan du göra en serviceanmälan, se dina hyresavier, ditt hyreskontrakt och du kan göra en uppsägning.
Det här är IMD – individuell mätning och debitering
IMD innebär att varje enskild lägenhets förbrukning av energi mäts och att du som boende debiteras för din faktiska förbrukning. Kostnaden för förbrukningen kommer på din hyresavi och faktureras i efterhand med tre månaders fördröjning. Det betyder att på avin för december betalar du för augusti månads förbrukning.
IMD el
Som hyresgäst behöver du inte teckna något eget el-abonnemang utan det finns en elmätare i varje lägenhet som läser av din förbrukning. Fördelen med detta är att vi förhandlar fram ett avtal för alla hyresgäster i stället för att alla ska ha varsitt. Det gör att du som hyresgäst får ett bättre avtal (ofta lägre pris och jämnare justeringar), du slipper olika extrakostnader och betalar endast kWh-priset. Priset styrs utefter den allmänna utvecklingen och vi justerar priserna – både upp och ner – 1 till 4 gånger om året.
IMD vatten
I din fastighet mäter vi förbrukningen av varmt vatten per lägenhet vilket gör att du själv har möjlighet att påverka månadskostnaden beroende på hur mycket vatten du förbrukar, och du slipper betala för en schablonavgift inbakad i hyran. Vattnet debiteras per kubik och normalvärdet, det vill säga den mängd varmvatten som en genomsnittlig lägenhet antas förbruka per år, baseras på antalet rum i lägenheten. För en etta antas förbrukningen motsvara 20 m3/år, en tvåa har 30 m3/år, en trea har 40 m3/år och så vidare. Priset styrs utefter den allmänna utvecklingen och vi justerar priserna – både upp och ner – 1 till 4 gånger om året.