Om ditt boende

Här har vi samlat lite information, tips och regler om ditt boende

Gemensamma utrymmen

Entré, trapphus

I entrén och i trapphuset vill vi nog alla att det ska vara rent och fräscht och ordning och reda. Det är viktigt att du som bor i huset inte ställer något löst föremål i trapphuset. Dels försvårar det städningen men framför allt är det viktigt ur brandskyddssynpunkt. Föremål som cyklar, barnvagnar och rollatorer i trapphuset eller på loftgången försvårar Räddningstjänstens arbete och en eventuell utrymning av huset om en nödsituation skulle uppstå. Ställ inte heller
din soppåse i trapphuset, inte ens en kort stund då det kan uppfattas som ofräscht av din granne eller besökare.

Miljörum

Att bo i hyresrätt är lyxigt! I våra miljörum eller miljöstationer kan du sortera det mesta av ditt avfall på plats i ditt område. Det avfall som inte kan slängas i miljörummet/miljöstationen behöver du slänga på en annan lämplig plats – till exempel på kommunens återvinningsanläggningar. Här slänger du även grovsopor och annat farligt avfall.

Om alla hjälps åt att hålla rent och sortera rätt så håller vi miljörummet fräscht och dålig lukt borta!

Cykel och barnvagnsrum

Cyklar parkerar du i våra cykelförråd eller vid cykelparkeringar på gården. Barnvagnar placeras i barnvagnsrum om det finns eller i den egna bostaden. Av säkerhetsskäl får cyklar och barnvagnar aldrig placeras i trapphus, på loftgångar eller i entréer. Detta försvårar Räddningstjänstens jobb och eventuell utrymning av fastigheten.

Husdjur

Husdjur får inte springa lösa i området eller i trapphus. Det är lägenhetsinnehavaren där husdjuret bor som ansvarar för att djuren inte stör eller smutsar ner.

Lägenheten

Renovera

Ibland vill man förändra något i sin lägenhet. I en hyreslägenhet är det helt okej att göra vissa förändringar, så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt.

Målning och tapetsering

Du får måla om eller tapetsera väggar och tak i din lägenhet om arbetet utförs fackmannamässigt. Det innebär att rätt material ska användas och att det utförs som om en fackman skulle ha gjort det. I våtrum gäller särskilda regler och vi rekommenderar att man anlitar professionell hjälp i dessa utrymmen. Om du väljer starka eller udda kulörer kan du behöva återställa lägenheten vid avflyttning. Tänk på att färgvalet ska vara sådant som de flesta kan tycka om. Är du osäker kring vad som gäller kan du kontakta oss.

Kakel

Bakom kakelplattor sitter ett fuktskydd som skyddar mot vattenskador. Gör därför aldrig hål själv i kakelytor då det kan orsaka skador. I fackhandeln finns det bra upphängningsanordningar som inte förstör tätskikten. Måste du ändå göra hål så anlita en fackman och tänk på att det även krävs en fackman för att återställa om du plockar ner utrustningen igen, t.ex. när du ska flytta.

El- och rörinstallationer

Elfel och vattenläckage är vanliga orsaker till bränder och översvämningar, därför måste fasta el- och rörinstallationer alltid göras av en fackman.

Skötsel av din lägenhet

Golv

Ett bra tips är att lägga en avtorkningsmatta innanför dörren som du kan torka skorna på, det skonar golven och ser dessutom hemtrevligt ut! De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel och torka genast av, lämna aldrig våta fläckar. För att skydda golven när du exempelvis skall flytta eller möblera – använd en matta eller liknande att dra möbeln på.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Kyl och Frys

Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar ström. Dessutom håller matvarorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina. Var noga med att samla upp smältvatten för att undvika fuktskador.

Rökning

Alla våra fastigheter är rökfria. Rökförbudet gäller även i alla allmänna utrymmen såsom hissar, trapphus, gård och vid entréer.

Balkong och loftgång

Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Se till att krukor och blomlådor har fat och övervattna inte så att det rinner ner till grannarna under dig. Det är inte tillåtet att skaka eller piska mattor och sängkläder från balkongen eller loftgången. Det är endast tillåtet att använda elgrill på balkongen eller loftgången.

Parabol och antenn

Det är inte tillåtet att montera parabol eller annan antenn på fastighetens tak, skorsten, fasad, balkong eller fönster.

Brandsäkerhet

Fria utrymningsvägar

I en akut situation är det ibland avgörande för dig att snabbt kunna komma ut ur fastigheten, oavsett var du befinner dig. Det är viktigt att du aldrig blockerar dessa utrymmen ens för en kortare tid. Barnvagnar och cyklar i ett trapphus är bland de största hindren för Räddningstjänsten när akut hjälp behövs. Ett trapphus kan snabbt rökfyllas vid brand och då kan en barnvagn innebära livsfara för dig och dina grannar. Om vi upptäcker att en utrymningsväg blockeras eller om det påträffas brännbart material kommer detta omgående att forslas bort och då till bekostnad av hyresgästen.

 

Brand i din lägenhet – ta dig ut!

Om det brinner i din lägenhet och du inte med enkla medel kan släcka den – ta dig ut och stäng dörren efter dig. Dörren hindrar branden och den giftiga röken att sprida sig ut i trapphuset. Ring 112! Brandvarnare finns installerat i din lägenhet, kom ihåg att regelbundet kontrollera funktionen.

 

Brand i övriga huset – stanna inne!

Om det brinner någon annanstans i huset och trapphuset är rökfyllt, stanna i din lägenhet, håll dörrar och fönster stängda. Du är säkrare i din lägenhet än i det rökfyllda, kanske brinnande trapphuset. Ring 112! Eftersom bränder växer snabbt rekommenderas alla att ha någon släckutrustning hemma. En brandfilt och/eller en handsläckare kan vara lämplig att ha till hands hemma. För bostäder rekommenderar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) pulversläckare på minst sex kilo.