Hållbart boende

Tips på hur du sparar energi och vatten

Det finns mycket du kan göra för att minska din energi- och vattenanvändning. Och för dig som har individuell mätning och debitering så innebär det också att du kan spara pengar.

Här har vi samlat några tips som sparar energi i hemmet och samtidigt minskar din påverkan på miljön.

Duscha kortare tid och stäng vattenkranen när du borstar tänder eller tvålar in dig

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. En dusch på 5 minuter motsvarar 1,25-1,50 kWh, om duschmunstycket har ett flöde på 10 liter per minut.

Diska i diskmaskin

Fyll maskinen och undvik att spola av disken före. Eco-programmet använder ungefär 0,5-1 kWh och cirka 10 liter vatten per disk, beroende på maskinens ålder och energiklass. Att diska för hand kan dra upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin, beroende på tillvägagångssätt. Om du handdiskar, använd diskho och/eller balja och undvik att skölja i rinnande varmvatten.

Tina fryst mat i kylen

Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.

Tvätta i fylld tvättmaskin

Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Eco-programmet drar 0,5-1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass.

Stäng av apparater och släck lamporna

Släck och stäng av när du lämnar rummet. Cirka 5 procent av ett hushålls elanvändning går till standby. Använd LED-lampor, de är fem till sex gånger mer effektiva än halogenlampor och tio gånger mer effektiva än de gamla glödlamporna.

Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energikass.

Använd vattenkokare

Vattenkokaren förbrukar bara en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta. När du kokar till exempel pasta eller potatis sparar du både tid och pengar genom att först koka upp vatten i vattenkokaren. Häll sedan det kokande vattnet i kastrullen och koka som vanligt. Kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock. Använd kastruller som är lika stora som plattan (en centimeter större diameter på plattan motsvarar 20 procent) och byt dåliga kastruller till kastruller med slät botten så minskar du energiåtgången och koldioxidutsläppen med 25 procent.

Frosta ur frysen

Om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.