Första spadtag för 177 hyreslägenheter i Malmö

I det nya spännande utvecklingsområdet Sege Park i Malmö har det tagits ett första spadtag för 177 hyreslägenheter med inflyttning 2025.

Under fredagen planterade kommunalrådet Andreas Schönström, Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa Fastigheter och Magnus Björkander, vvd på Wästbygg tillsammans ett äppleträd som symboliserar den uppvuxna parkmiljön och fokuset på delning i området. Äppleträdet ska sedan planteras ut på den gemensamma gården, där hyresgäster kan dela på äpplena.

– Det är roligt att man i en orolig tid får vara med och ta ett första spadtag för något nytt som vi skapar, som ska vara bestående oavsett hur omvärlden ser ut, sa Andreas Schönström under spadtaget.

Projekt Journalen består av fyra huskroppar som byggs ihop i vinkel två och två och innesluter en grön innergård med plats för planteringar, odlingslådor och flera mötesplatser. Det blir totalt 177 hyreslägenheter i storlekarna 1 – 4 rum och kök. Projektet håller en hög hållbarhetsnivå och fastigheten kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver. Taken nyttjas för solceller och batterier i fastigheten lagrar energin. Även energin som hissen genererar kommer att återvinnas.

– För oss är det oerhört viktigt att man som hyresgäst är trygg och stolt över sitt boende och sitt bostadsområde, och det är vi övertygande om att man kommer att vara här Sege Park, sa Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa.

Sege Park är ett utvecklingsområde i Malmö med kulturhistoriska värden och en vacker uppväxt parkmiljö. Här samverkar Malmö stad med 12 byggaktörer för att utveckla området med 1000 nya bostäder, verksamheter och offentlig service. Fokus är att skapa ett område där det ska vara lätt att leva hållbart. Sege Park är därför en av fyra nationella testbäddar för utveckling av delningsekonomiska lösningar och ingår i projektet Sharing Cities Sweden. Det kommer bland annat finnas en mobilitetshubb i området, med bil- och cykelpool och det planeras för en pryl- och tjänstehubb där man kan låna verktyg och som också kan vara en plats med flexibla lokaler för till exempel kontor, kalas och övernattning.