Första spadtag för 106 hyreslägenheter i Hyllie i Malmö

I strålande solsken togs ett officiellt spadtag för 106 hyreslägenheter i det hållbara projektet Solmagasinet i Malmös stadsutvecklingsområde Hyllie.

Solmagasinet kommer att ha stort fokus på ekologisk hållbarhet och på innergården kommer det finnas fruktträd, bärbuskar och möjlighet till egen odling. Under spadtaget planterades därför ett äppleträd som sedan kommer att få flytta in i växthuset när husen står färdiga.

– Det är tacksam när man får hit aktörer som har så höga ambitioner vad gäller hållbarhet, estetik och stadsbyggnad, sa Simon Chrisander, kommunalråd i Malmö Stad med ansvar för stadsbyggnads-, klimat- och miljöfrågor, som var med och planterade under spadtaget.

Projektet har ambitionen är att ligga i framkant vad gäller intelligenta lösningar och har fått utmärkelsen Sydsveriges smartaste fastighet för sina satsningar på egen elproduktion och innovativa digitala lösningar. Till exempel kommer hela taket nyttjas för solpaneler som ger de boende tillgång till förnybar energi, det finns batterier som lagrar energi för att den ska kunna användas även när solen inte skiner och även energin från hissens inbromsningar tas tillvara. Huset utrustas med paketboxar där de boende kan hämta ut sina paket eller matvaror och det kommer finns en elcykel- och elbilspool.

– Detta är vår första investering i Malmö och vi är oerhört stolta över projektet och dess stora hållbarhetsatsningar, det går helt i linje med Lansas ambition att vara Sveriges grönaste bostadsbolag, sa Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter.

Solmagasinet består av två fastigheter med totalt 106 hyresrätter och inflyttning är beräknad till sommaren 2023. Serneke bygger och Lansa Fastigheter kommer att äga och förvalta fastigheterna.