Första gjutning för 247 hyreslägenheter i centrala Knivsta

I Ängby i centrala Knivsta skapas en ny stadsdel, med närhet till både natur och Knivsta centrum. Här utvecklar TB-Gruppen totalt 247 hyreslägenheter för Lansa Fastigheter. Nu har den första gjutningen genomförts i projekten Gullviva och Mandelblom.

Under tisdagen utförde Lars Kylin, vd TB-Gruppen, Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa Fastigheter och Mattias Uppsäll, arbetschef på Veidekke en symbolisk första gjutning för projekten Gullviva och Mandelblom.

– Vi på Lansa är väldigt stolta över att få etablera oss i Knivsta och att få äran att vara en del i Knivstas spännande utveckling till en modern, levande och hållbar småstad, sa Ulrika von Wachenfeldt under gjutningen.

De 247 bostäderna är fördelade på två olika projekt som byggs parallellt. Kvarteret Gullviva kommer innehålla 113 bostäder och kvarteret Mandelblom består av 134 bostäder.

Projekten består av vardera två hus med 4-6 våningar med putsade fasader och sadeltak. Lägenheterna är på mellan 1 och 4 rum och kök och på mellan 35-80 kvm. Projekten håller en hög hållbarhetsnivå och fastigheterna kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver. På taken i installeras solceller och hyresgästerna kommer att ha tillgång till en elbilspool.

– Vi satte tidigt upp ett högt mål att uppnå energiklass A, vilket innebär halverad energiförbrukning jämfört med Boverkets byggregler. Detta uppnås genom att utforma huskropparna utifrån samma principer som används vid passivhus. Och vi är otroligt nöjda med att nu kunna uppnå detta, sa Lars Kylin.

Knivsta kommun är Sveriges snabbast växande kommun och beräknas 2035 ha ca 27 000 invånare. Ett av de områden som utvecklas är centrala Ängby, som växer fram i grönområdet väster om järnvägen på samma sida som stationen. Här byggs 800 bostäder, en förskola, park och grönområden. De nya kvarteren i stadsdelen uppförs i etapper och hela området beräknas stå färdigt år 2025. Kvarteren Gullviva och Mandelblom beräknas stå klart i slutet av 2024.