Individuell mätning och debitering, IMD

Genom att endast betala för det du själv förbrukar har du möjlighet att påverka både miljön och din plånbok. Individuell mätning och debitering (IMD) innebär att varje enskild lägenhets förbrukning av vatten och eventuellt el mäts och att du som boende debiteras för faktisk förbrukning.

 

Individuell mätning och debitering av el

Som hyresgäst behöver du inte teckna något eget el-abonnemang utan det finns en elmätare i varje lägenhet som läser av din förbrukning. Fördelen med detta är att vi förhandlar fram ett avtal för alla hyresgäster i stället för att alla ska ha varsitt. Det gör att du som hyresgäst får ett bättre avtal och slipper olika extrakostnader och betalar endast kWh-priset. Priset styrs och justeras utefter den allmänna utvecklingen på elbörsen och Lansa tar inte ut något extra utöver detta. Under 2021 har elpriserna pendlat mellan 1–1,5 kr per kWh i hela vårt bestånd och om du har bott i lägenhet tidigare och betalat elräkning kan du med fördel gå tillbaka till din senaste faktura för att se hur många kWh du förbrukar så får du en bild av din kommande räkning. Kostnaden för förbrukad el kommer på din hyresavi och faktureras i efterhand.

Individuell mätning och debitering av vatten

Om du bor i ett hyreshus där vi mäter förbrukningen av vatten per lägenhet har du själv möjlighet att påverka månadskostnaden beroende på hur mycket vatten du förbrukar. I vissa lägenheter mäter vi både varmt och kallt vatten, och i vissa är det bara varmvattnet som mäts. Vattnet debiteras per kubik och under 2021 har priset för varmvatten pendlat mellan ca 48 – 62 kr. Normalvärdet, det vill säga den mängd varmvatten som en genomsnittlig lägenhet antas förbruka per år, baseras på antalet rum i lägenheten. För en etta antas förbrukningen motsvara 20 m3/år, en tvåa har 30 m3/år, en trea har 40 m3/år och så vidare.

Tips på hur du minskar din vattenförbrukning:

Stäng vattenkranen när du borstar tänder eller tvålar in dig. Om du stänger av kranen under de tre minuterna du borstar tänderna så sparar du 36 liter vatten. Och eftersom vi alla borstar tänderna två gånger per dag, så betyder det 72 liter per dag.

Fyll upp tvätt- och diskmaskin innan du startar den.

Använd diskpropp när du diskar (diska inte under rinnande vatten).

Duscha snabbt och effektivt. Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara så mycket som 60 liter.

Om du märker att kranen står och droppar eller toalettstolen rinner så felanmäl detta direkt till oss.