A till Ö

Vi vill att du ska trivas med oss som hyresvärd och att du ska känna stolthet över att bo i ett av våra hus. Här nedan har vi därför samlat lite information, tips och regler som vi hoppas ska
bidra till trivsel och trygghet i ditt boende.

A

ANDRAHANDSUTHYRNING Du får hyra ut din bostad i andra hand om du har en giltig anledning till det, t.ex. vid samboprövning eller studier på annan ort. Lämna in ansökan minst en månad före den planerade uthyrningen. Tänk på att du står som ansvarig för lägenheten även när du hyr ut i andra hand. Otillåten andrahandsuthyrning kan medföra att du mister din hyresrätt. Ring och kolla med oss om du är osäker!

AUTOGIRO Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att din hyra överförs automatiskt från ditt konto det sista datumet varje månad. Med autogiro kan du vara säker på att hyran alltid betalas i tid. Det du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot ett par dagar innan förfallodagen. Blankett för att anmäla dig till autogiro hittar du på vår hemsida under För hyresgäster.

AVFLYTTNING Senast kl. 12.00 den första vardagen i månaden du ska flytta, ska lägenheten vara tillgänglig för den nya hyresgästen. Om utflyttningsdagen infaller en lördag, söndag eller allmän helgdag, sker utflyttningen näst­följande vardag. Om du inte lämnar lägenheten i tid är du skyldig att ersätta den skada som detta kan orsaka. Samtliga nycklar som hör till din lägenhet ska återlämnas senast kl. 12.00 på.

AVFLYTTNINGSSTÄDNING Att göra en avflyttningsstädning innebär en totalren­göring av din lägenhet och tillhörande utrymmen. Glöm inte eventuell balkong (eller på loftgången utanför din dörr) och förrådsutrymmen. Om städningen är dåligt utförd kommer en städfirma att anlitas som bekostas av den avflyttande hyresgästen.

B

BALKONG OCH LOFTGÅNG Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Se till att krukor och blom­lådor har fat och övervattna inte så att det rinner ner till grannarna under dig. Det är inte tillåtet att skaka eller piska mattor och sängkläder från balkongen eller loftgången. Balkong eller loftgång får inte användas som förvaringsupplag.

BARNVAGN Ställ barnvagnen i barnvagnsrummet om ett sådant finns, annars ska den förvaras i lägenheten eller i källarförrådet. Ställer du den i trapphuset hindrar den grannar och utryckningspersonal från att komma fram.

BRANDVARNARE Det är viktigt att regelbundet kontrollera att brandvarnaren fungerar, gärna en gång i månaden eller efter att du varit borta en längre tid. Det gör du genom att trycka in testknappen. Byt batteri när brandvarnaren varnar för dåligt batteri eller om den inte fungerar.

BREDBAND Se boinformationen för vad som gäller i just ditt område.

C

CYKLAR Cyklar parkerar du i våra cykelförråd eller vid cykelparkeringar på gården. Av säkerhetsskäl får cyklar aldrig placeras i trapphus, på loftgångar eller i entréer. Detta försvårar Räddningstjänstens jobb och eventuell utrymning av fastigheten.

E

E-FAKTURA Ett enkelt sätt att betala din hyra är via e-faktura. För att aktivera tjänsten, logga in på din internetbank.

EL Elfel och vattenläckage är vanliga orsaker till bränder och översvämningar, därför måste fasta el- och rörinstallationer alltid göras av en fackman.

ENTRÈ I entrén och i trapphuset vill vi nog alla att det ska vara rent och fräscht och ordning och reda. Det är viktigt att du som bor i huset inte ställer något löst föremål i trapphuset. Dels försvårar det städningen men framför allt är det viktigt ur brandskyddssyn­punkt. Föremål som cyklar, barnvagnar och rollatorer i trapphuset eller på loftgången försvårar Räddnings­tjänstens arbete och en eventuell utrymning av huset om en nödsituation skulle uppstå. Ställ inte heller din soppåse i trapphuset eller i loftgången, inte ens en kort stund då det kan uppfattas som ofräscht av din granne eller besökare.

F

FELANMÄLAN Se Serviceanmälan.

G

GOLV Ett bra tips är att lägga en avtorkningsmatta innanför dörren som du kan torka skorna på, det skonar golven och ser dessutom hemtrevligt ut! För att skydda golven när du exempelvis skall flytta eller möblera – använd en matta eller liknande att dra möbeln på. De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel och torka genast av, lämna aldrig våta fläckar. Läs mer under Städa.

GRILLNING Det finns det en del saker du måste tänka på för allas trevnad och säkerhet. Använd gärna de upprättade grillplatserna som finns i många av våra områden. Saknas en sådan och du har en egen grill – välj en öppen plats på gården där du inte stör dina grannar. Tänk dock på att plocka undan din grill när den svalnat och förvara den i din lägenhet eller förråd. Av hänsyn till dina grannar får du bara använda elgrill på balkong och uteplats.

H

HEMFÖRSÄKRING När du bor hos Lansa måste du ha tecknat en hemförsäkring. Den skyddar dig ekonomiskt om något skulle hända med din bostad eller dina saker. Om du till exempel skulle få en vattenskada kan du via hemförsäkringen få ersättning för saker som blivit förstörda. Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd.

HUSDJUR Husdjur får inte springa lösa i området eller i trapp­hus. Det är lägenhetsinnehavaren där husdjuret bor som ansvarar för att djuren inte stör eller smutsar ner.

HYRA Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du betalar för kommande månad senast den sista vardagen i varje månad. Om du inte betalar hyran i tid kan du förlora ditt hyreskontrakt. Hör alltid av dig till oss så fort som möjligt om det av någon anledning skulle bli problem med betalningen. För att vara säker att hyran betalas i tid kan du använda dig autogiro.

I

INFLYTTNING Från och med kl. 12.00 den första vardagen i månaden har du tillgång till din nya lägenhet. Om inflyttningsdagen infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag får du flytta in först nästkommande vardag.

K

KAKEL Bakom kakelplattor sitter ett fuktskydd som skyddar mot vattenskador. Gör därför aldrig hål själv i kakelytor då det kan orsaka skador. I fackhandeln finns det bra upphängningsanordningar som inte förstör tätskikten.

KYL OCH FRYS Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och sparar ström. Dessutom håller matvarorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina. Var noga med att samla upp smältvatten för att undvika fuktskador.

L

LEGIONELLA I Lansas fastigheter används inte installationer som ökar risk för legionella. Det utförs även regelbundna kontroller av varm- och kallvattentemperaturer i ledningarna.

M

MILJÖRUM Att bo i hyresrätt är lyxigt! I våra miljörum kan du sortera det mesta av ditt avfall på plats i ditt område. Det avfall som inte kan slängas i miljörummet behöver du slänga på en annan lämplig plats – till exempel på kommunens återvinningsanläggningar. Här slänger du även grovsopor och annat farligt avfall. Om alla hjälps åt att hålla rent och sortera rätt så håller vi miljörummet fräscht och dålig lukt borta!

MÅLNING OCH TAPETSERING Du får måla om eller tapetsera väggar och tak i din lägenhet om arbetet utförs fackmannamässigt. Det innebär att rätt material ska användas och att det utförs som om en fackman skulle ha gjort det. Om du väljer starka eller udda kulörer kan du behöva återställa lägenheten vid avflyttning. Är du osäker kring vad som gäller kan du alltid kontakta oss, så guidar vi dig rätt!

P

PARABOL OCH ANTENN Det är inte tillåtet att montera parabol eller annan antenn på fastighetens tak, skorsten, fasad, balkong eller fönster.

R

RENOVERA Ibland vill man förändra något i sin lägenhet. I en hyreslägenhet är det helt okej att göra vissa föränd­ringar, så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt.

RÖKNING De flesta av Lansas fastigheter är rökfria. Rökförbudet gäller även på balkonger, loftgångar och uteplatser och i alla allmänna utrymmen såsom hissar, trapphus, gård och vid entréer.

S

SERVICEANMÄLAN Är något fel i lägenheten gör du en serviceanmälan på vår hemsida under För hyresgäster eller på telefon 0771-330 300.

SKADEDJUR Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta oss så fort som möjligt, så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det mycket viktigt att du som hyresgäst hjälper till och följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka.

SNÖRÖJNING Lansa snöröjer i ditt bostadsområde. Vid p-platser och garageportar är det dock du som hyresgäst som röjer själv framför platsen/ porten, eftersom snöröjarnas maskiner inte kan gå så nära. Snöskottning på balkong och altan är också ditt ansvar.

SOPOR För oss är det viktigt att vi alla hjälps åt att skapa en bättre miljö. När du sorterar ut tidningar, förpackningar och elektronik tas materialen tillvara. Denna återvinning sparar energi och råvaror och dessutom minskar världens avfallsberg. I de flesta av våra bostadsområden finns det miljörum där du kan sortera avfallet. Det avfall som inte kan slängas i miljörummet behöver du slänga på en annan lämplig plats – till exempel på kommunens återvinningsanläggningar. Här slänger du även grovsopor och annat farligt avfall.  Farligt avfall som batterier, kemikalier och elektriska apparater är extra viktigt att du inte slänger bland det övriga avfallet.

SPARA ENERGI OCH VATTEN

 • Koka vatten med locket på kastrullen
 • Stäng av apparater som inte används
 • Använd LED belysning i dina lampor
 • Släck belysningen i rum som inte används
 • Tvätta fulla tvätt- och diskmaskiner
 • Tvätta i låga temperaturer
 • Duscha snabbt
 • Skölj inte av disk under rinnande vatten

STÄDA

Golv: De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel och torka genast av, lämna aldrig våta fläckar. Ett mer miljövänligt alternativ till rengöringsmedel är att hälla 1-2 dl ättika i vattnet istället.

Kakel/Klinker: Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska, spruta över hela väggen och torka av efter några minuter med en fuktig trasa. För att rengöra fogarna blandar du bikarbonat och vatten till en pasta. Lägg pastan på kakelfogarna och låt verka i 15 minuter. Därefter skrubbar du med en tandborste.

Väggar: Damma av dina väggar regelbundet. Du kan använda elektrostatiska dammservetter eller en mjuk borste för att ta bort damm, spindelnät och löst smuts. Därefter kan man torka av väggarna med en fuktig trasa. Fingeravtryck tar du bort genom att sudda försiktigt med ett vitt radergummi. Fläckar efter mat kan tas bort med outspätt rengöringsmedel utan slipmedel.

Filter i köksfläkt: Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret som sitter i köksfläkten för att ventilationen i köket ska fungera bra. Lägg filtret i blöt med lite diskmedel, eller kör det i diskmaskinen.

T

TA HAND OM DIN LÄGENHET Du har ansvar för att vårda din lägenhet. Därför behöver du regelbundet:

 • Rensa bort hår och skräp i alla avlopp i kök och badrum.
 • Rengöra filtret i köksfläkten.
 • Frosta av kylskåp och frys.
 • Städa bakom spis och kylskåp.
 • Rengöra ventiler i lägenheten.

TEMPERATUR I LÄGENHETEN Vi arbetar efter Boverkets regler och föreskrifter angående Termisk komfort med minst 18 grader i bostäder inom vistelsezonen i bostaden. Golvet i vistelsezonen skall vara minst 16 grader. Under sommarperioden rekommenderas max 26 grader inomhus, dock är det godkänt med högre temperaturer under en kortare tid.

TRAPPHUS I entrén och i trapphuset vill vi nog alla att det ska vara rent och fräscht och ordning och reda. Det är viktigt att du som bor i huset inte ställer något löst föremål i trapphuset. Dels försvårar det städningen men framför allt är det viktigt ur brandskyddssyn­punkt. Föremål som cyklar, barnvagnar och rollatorer i trapphuset eller på loftgången försvårar Räddnings­tjänstens arbete och en eventuell utrymning av huset om en nödsituation skulle uppstå. Ställ inte heller din soppåse i trapphuset, inte ens en kort stund då det kan uppfattas som ofräscht av din granne eller besökare.

TV Se boinformationen för vad som gäller i just ditt område.

U

UPPSÄGNING Vid avflyttning ska du alltid säga upp ditt kontrakt skriftligt. Det gör du här på vår hemsida. Gör det i god tid, eftersom du är betalnings­ansvarig för hyran under hela uppsägningstiden. I normalfallet är uppsägningstiden 3 månader från nästkommande månadsskifte efter uppsägningsdag.

V

VENTILATION Rengör gärna dina ventilationsdon i lägenheten några gånger per år. Detta bidrar till en bättre inomhusmiljö och minskar risken för ljud från donen. Rengöringen utförs enkelt med hjälp av en dammsugare eller en ren trasa. Om du tycker att det drar inne, stäng inte frånluftsventilerna! Ju fler ventiler som är öppna, desto mindre drag.

VÄDRING

 • För att bättra på utsuget vid matlagning, öppna ett fönster i sovrum eller vardagsrum (inte i köket).
 • Efter bad/dusch: öppna gärna ett fönster (om det finns) i badrummet eller badrumsdörren, då ökas utsuget i badrummet och det torkar snabbare.
 • När det är som varmast ute, dra för gardinerna och vädra istället på natten.

Å

ÅTERVINNING I de flesta av våra områden finns det miljörum där du kan sortera ditt avfall. Det avfall som inte kan slängas i miljörummet behöver du slänga på en annan lämplig plats – till exempel på kommunens återvinningsanläggningar. Här slänger du även grovsopor och annat farligt avfall.